築地・山治の「めぬけ」で目を抜いて下さい!

本日は千葉県勝浦沖の高級魚「めぬけ!」が入荷しました。お刺身!焙り!鍋料理!煮付け!脂が最高で、味も最高!うまい!築地市場も競り場はすっかり冬場の魚に衣替えです。「うまい」魚が増えて来ていますよ!ちなみに、下記の記事の写真は「アコウダイ」。とても似ているお魚。ともに深海魚です。釣り上げたときの水圧の変化で目が出ています。アコウダイには目の下に2本の突起(トゲ)があり、見分けの鍵になります。この他にも特徴がたくさんありますが素人では分かりずらい。それでも私たち魚河岸人に見させれば、一発です。どちらも高級魚ですが、なんといっても「めぬけ」が一番。こちらの目の方が飛び出るほどの味です。

 

The high-level fish that was called "Menuke" that was able to be fished offshore in Katsuura in Chiba Prefecture arrived to Yamaharu in Tsukiji today. "Menuke" is a deep-sea fish that lives in northern part of the Pacific Ocean. Eyes fly out by the change in rapid hydraulic pressure when caught by single-hook fishing. "Menuke" of the name is to mean the eyeball flies out. "Menuke" is possible to eat in Japan by the various cuisines such as "Sashimi", "Roast" and "Boil". The grease is wonderful, and the taste is also excellent. The taste when it eats "Sashimi" for the first time is dramatic and eyes fly out.